Racing Pride

Regenboogspetters tussen Zeeën van Oranje

Een aantal jaar geleden, nadat ik met een schuin oog wat Formule 1 races mee had gekeken met mijn vader en stiefmoeder, werd ik verliefd op de autosport. Wat startte als een obsessie met de F1, verspreidde zich al snel naar een obsessie met allerlei andere kampioenschappen. Ik was wel geschokt door het gebrek aan vrouwen in de sport, en toen ik verder keek, het gebrek aan iedereen die afwijkt van de norm. Ik dacht dat dit een sport was waarin iedereen tegen iedereen kon strijden. In 2019 had de W Series haar eerste seizoen. In juni van datzelfde jaar ontstond Racing Pride. Ik ben zelf geen coureur, de enige keer dat ik ooit ging karten heb ik mijn kart zo vaak stil laten vallen dat ik maar weer uitgestapt ben, maar het voelde goed om eindelijk mensen zoals mijzelf, een 22-jarige biseksuele vrouw, te zien in de sport waar ik zo verliefd op was geworden. Dus toen de kans kwam om twee W Series coureurs te interviewen, die ook nog eens Racing Pride ambassadeurs waren, moest ik die wel aangrijpen. Abbie Eaton en Sarah Moore racen dit weekend in Nederland. Hun blauwe en rode auto’s zullen opvallen in de oranje zee. Ze zullen een inspiratie zijn voor alle meisjes, vrouwen, en LHBTI-fans op de tribunes van Zandvoort.

De kwalificatiecrash in Spa van vorige week resulteerde in grote blauwe plekken op de armen van Sarah, maar gelukkig niks meer dan dat. “Ik denk dat het voor de meesten van ons de grootste crash van onze carrière was tot nu toe. Het was een grote, maar ik ben oké.”

“Het meest belangrijke is om weer te gaan racen. Spa is altijd een van mijn favoriete circuits geweest en ik wilde niet dat dat zou veranderen. Voor mij was er geen één ronde in de race waarin ik niet een beetje bang was terwijl ik Eau Rouge op reed. Het gaat erom om het vertrouwen weer op te bouwen. Het belangrijkste was om weer in de auto te gaan zitten.”

Abbie en Sarah scoorden geen punten in Spa, maar de eerste W Series race van 2021 eindigde een stuk beter. In Oostenrijk werd Sarah Moore de eerste LHBTI-coureur die op het podium stond tijdens een Grand Prix weekend.

“Dat was heel belangrijk. Ik denk dat ik blijer was voor alle fans dan voor mezelf. Ik ben een coureur, en ik race om trofeeën binnen te halen en races te winnen. Dat is het belangrijkste voor mij. Maar als ik de gemeenschap kan vertegenwoordigen met wat ik doe, doe ik dat graag. Ik zie hoeveel verschil het heeft gemaakt voor iedereen. Het is groots voor iedereen denk ik.”

En het was groots. Social media puilde uit van de positieve reacties van zowel W Series fans als mensen die de raceklasse ontdekten door dit podium. Ze voelden zich vertegenwoordigd, en vertegenwoordiging is zo belangrijk. Kijk maar naar de rijen voor de W Series handtekeningensessies in 2019, ook in Assen. Ze stonden vol met jonge meisjes die niet konden wachten om hun idolen te ontmoeten. Dit geldt ook voor LHBTI-fans. Abbie en Sarah zijn de rolmodellen geworden die zijzelf vroeger niet hadden. Hoewel Abbie zei, ‘Ik ben best mentaal sterk. Als ik iets wil doen heb ik geen rolmodel nodig. Ik doe het gewoon,’ erkent ze ook het belang van rolmodellen en vertegenwoordiging. Haar eigen rolmodelstatus werd duidelijk na een gesprek tijdens een kartevent voor het goede doel.

‘Een jong meisje kwam naar me toe en zei, “Ik wil je graag bedanken dat je jezelf bent. Ik heb geworsteld met mijn eigen verhaal. Het inspireerde me om te zien dat jij succesvol en open over jezelf bent.” Ze vertelde over dat zij uit de kast kwam bij haar familie en vrienden omdat ze er vertrouwen in had dat er een positieve uitkomst zou zijn. Dat was heel cool, dat er een vreemde naar me toekwam en dat met me wilde delen.’

Dit verhaal laat zien waarom Abbie zich bij Racing Pride voegde. Ze zei, ‘Als ik als deel van Racing Pride, als publiek figuur, als iemand die helemaal authentiek en gelukkig zichzelf is, anderen kan helpen en inspireren, dan maak ik daar graag deel van uit. Toen dat meisje naar me toekwam en me haar verhaal vertelde dacht ik, “Het is het waard om dit te doen en het maakt een verschil”.’

Abbie vertelde ook wat het advies was wat ze met het meisje deelde.

‘Ik wilde haar laten weten dat het niet altijd makkelijk gaat zijn. Jij bent jij, en wie jij bent en hoe je je gedraagt is jouw beslissing. Andere mensen gaan het er soms misschien niet mee eens zijn, ze gaan proberen je neer te halen, maar je moet trouw aan jezelf blijven.’

W Series racet dit jaar naast de Formule 1, de grootste raceklasse ter wereld. Tot voor kort was F1 nog niet zo met diversiteit bezig, maar in 2020 begon dat te veranderen. Ook werd Pride Month in juni eerst niet erkend, en werden LHBTI-thema’s vaak vergeten. Dit jaar kwam daar een grote verandering in. F1 teams uitten hun steun via social media, coureurs spraken zich uit tegen de anti-LHBTI wetten in Hongarije, en als kers op de taart ging Aston Martin F1 Team een partnership aan met Racing Pride.

‘Het is goed om te zien dat F1 teams zich hier nu ook voor inzetten. Zoals iedereen weet is de Formule 1 de grootste sport. Dat die grootste sport ons steunt heeft hopelijk een effect in de lagere raceklasses,’ zei Sarah.

We waren alle drie erg onder de indruk van Sebastian Vettel’s regenbooghelm en hielden ook van de regenbooghalo van Aston Martin.

‘Je hoeft niet te overdrijven en overal regenboogvlaggen te hangen, maar het zijn de kleine dingen die zeggen, “We snappen het en we proberen te helpen”,’ zei Abbie. ‘Ik denk dat Aston Martin het op een hele smaakvolle manier gedaan heeft. Je zag op hun Instagram dat ze best wat negatieve reacties kregen. Ze bleven bij waar ze voor stonden en bleven de gemeenschap steunen. Dat hebben ze goed gedaan.’

Ze gaat verder, ‘Organisaties zoals de W Series en Racing Pride maken allemaal een verschil. Sommigen misschien wat meer dan anderen maar het is allemaal positieve verandering. Ik denk dat we allemaal in de goede richting gaan.’

Dit weekend rijden de Formule 1 en de W Series in Nederland. Abbie en Sarah gaan hun rijvaardigheden rond het Zandvoort circuit laten zien en zullen in een nieuw land fans gaan inspireren. Je zou denken dat ze na vorig weekend geen regen meer kunnen zien, maar niets is minder waar. ‘Ik wil zeker nog een natte race!’ zegt Abbie. Ze zeggen allebei dat de kwalificatie het belangrijkst gaat worden. ‘Het gaat een moeilijke race worden om in te halen, behalve de eerste bocht. Ik denk dat het belangrijkste gaat zijn waar je kwalificeert,’ voegt Sarah toe.

Na Zandvoort zijn er nog twee laatste races waarin de coureurs kunnen proberen goede punten te scoren. De W Series paddock reist dan af naar Amerika en Mexico.

‘Ik heb altijd gezegd dat ik het meest uitkijk naar Amerika, zowel de locatie als het circuit. Ik heb altijd al een keer naar Amerika willen gaan. Ik ben er nog nooit geweest,’ zei Sarah.

Maar voordat de circuits aan de andere kant van de oceaan aan de beurt zijn, wordt er geracet in Zandvoort. Ik zal op de tribune zitten dit weekend. Tussen de oranje fans die voor hun held Max Verstappen juichen, zal ik juichen voor Abbie en Sarah. Voor mij zijn zij helden. Zij maken deel uit van de beweging die deze sport inclusiever wil maken. Zij zijn inspiratie.